Kako bi se istražio uticaj dula (profesionalne emotivne, fizičke i informativne podrške), u okviru jednog većeg američkog porodilišta sprovedena je studija (Continuous emotional support during labor in a US hospital. Kennel et al., 1991) na temu kontinuirane podrške tokom porođaja. U studiju su uključena iskustva više od 15.000 žena. Rezultati ove studije donose zaključak da kontinuirana podrška tokom porođaja ima klinički značajne koristi i za majku i za bebu, i da nema negativnih efekata.

Sve trudnice koje su učestvovale  u istraživanju bile su zdrave, sa prvom trudnoćom i porođajem u terminu. Nasumično su raspoređene u tri grupe:

  • bez dule;
  • sa dulom koja samo posmatra tok porođaja, bez kontakta sa porodiljom;
  • sa aktivnom dulom, čija je podrška uključivala dodir, sugestije i verbalno ohrabrenje.


Rezultati ovog istraživanja dočaravaju značajnu razliku koju pravi prisustvo podrške na porođaju i prikazani su u tabeli u nastavku:

podrška na porođaju, dula

Kako uopšte izgleda podrška na porođaju i koji su sve aspekti podrške?

  • Mentalna podrška, kako bi žena razumela koje sve mogućnosti ima za efikasno prirodno i neinvazivno ublažavanje bolova, i kao podsetnik na njenu snagu, želje i sposobnosti.
  • Emocionalna podrška, da ženu ohrabri da se prepusti procesu, talasima kontrakcija, da se preda intenzitetu rađanja i otpusti strahove koji doprinose ciklusima napetosti i bola.
  • Fizička podrška, da predloži različite položaje i tehnike za otvaranje karlice i stvaranje dodatnog prostora, kako bi beba lakše pronašla svoj put, i kako bi samim tim i ženi bilo lakše. Da joj olakša masažom i različitim tehnikama za prirodno ublažavanje bolova.
  • Duhovna podrška, da ženu podseti da veruje životu i procesu, i da je podržana od Boga i Univerzuma.

Kako podršku prilagoditi sebi?

Ova podrška može biti prilagođena ženinim potrebama i mogućnostima, i može doći na različite načine.

To može biti ženin partner.

To može biti mudar izbor mesta za porođaj – bolje državno porodilište, vanbolničko porodilište, privatno porodilište ili kuća.

To može biti osoba obučena baš za ovakav vid podrške – dula ili porođajna asistentkinja.

To mogu biti pripreme za porođaj, nakon kojih će žena imati sve potrebne resurse koje može iskoristiti na samom porođaju i olakšati proces sebi.

Svaka žena zaslužuje podršku.

Ukoliko ti je želja prirodni porođaj, razmotri da angažuješ dulu. Posebno ako imaš mogućnosti za pratnju (privatno porodilište i kućni porođaj). Uradi to za sebe. Nemoj čekati da porođaj prođe da bi shvatila koliko ti je nedostajala podrška.

dula

Dodajte Vaš komentar