Upravo sada tvoja beba sklupčana je u tvom telu. U tvom mekanom stomaku. Živi u vodenom svetu, uljuljkana u toploj tečnosti, u prijatnoj tami materice. Uspavljuje je žubor krvi koja teče tvojim telom, i ritmične vibracije tvog srca koje neumorno kuca. Tvoja beba ne poznaje hladnoću. I ne poznaje osećaj gladi, jer joj posteljica obezbeđuje sve potrebne nutrijente. Ta ista posteljica diše za tvoju bebu.

A onda na scenu stupa rođenje. Premeštaj na mesto gde prvi udah znači i prvu bol koju je beba osetila. Gde je previše svetlo i gde temperatura nije stabilna. Okružuju je prostranstva i otvoren prostor, umesto bezbednog, malog, poznatog mesta. I više nema posteljice koja za nju radi 24/7 – tvoja beba po prvi put oseća glad.

I kao da ova tranzicija nije dovoljno strašna, tvoja beba dođe na svet koji od nje može imati suluda očekivanja. Da spava sama, u hladnom krevetiću, da ima sposobnost samoumirivanja, da poznaje neki drugi jezik osim plača, da bude stručnjak za dojenje od prvog dana, da mirno spava tokom noći, i sve ostalo što dolazi uz pojam “dobre” bebe.

Ah…teško je biti novorođenče, zar ne?

Vreme je da ovaj toksični idealizam ostavimo po strani i da bebama pružimo nežnu dobrodošlicu na ovaj svet. Dobrodošlicu koja će ublažiti intenzivnu tranziciju, mnogo intenzivniju nego što zamišljamo.

Tokom prvih 12 nedelja postpartuma bebi je potrebno okruženje koje liči na život u materici i stalna blizina majke, jer nervni sistem u prva tri meseca još uvek nema spoznaju o razdvojenosti.

Šta je zaista potrebno bebi?

Stalna blizina majke, kontakt kože na kožu;
Toplina maminog tela i ušuškanost u njenom naručju;
Majčino mleko i blizina njenih grudi;
Topla voda i osnovna higijena nakon što piški/kaki;
Mesto za spavanje na kome se oseća sigurno;
Nosiljka, idealno marama;
Roditelji posvećeni ličnom razvoju i bezuslovnoj, nežnoj ljubavi prema svom detetu.

Da, to je sve što je jednoj novorođenoj bebi potrebno u prvom periodu života.

Novorođenoj bebi ne treba:
Njihalica;
Krevetac;
Zasebna soba sa oslikanim zidom;
Pelene nekog ekskluzivnog brenda sa slatkim motivima;
Gomila odeće;
Bebi monitor sinhronizovan sa telefonom.

Visokotehnološka, komercijalizovana, konzumeristička verzija majčinstva koja vas tera da pređete svoje finansijske granice nije merilo za dobro roditeljstvo.

Manje je ponekad zaista više.

Sa druge strane, ako želite i stvari koje vam nisu neophodne, jer vam donose radost ili mir ili bilo koje druge pogodnosti, samo napred. Ali nemojte nikada na njih da gledate kao na preduslov za dobro roditeljstvo.

Dodajte Vaš komentar